Kategoriarkiv: nyt

Brugte bleer og leverpostejsbakker bidrager til julebryggen

Bryghuset er nemlig nabo til affaldsselskabet Renosyd, der forbrænder 36 procent af alt affald fra den lokale genbrugsstation.

Det er restaffald fra borgernes skraldespande som eksempelvis brugte bleer, leverpostejsbakker, grangrene og gamle madrasser.

Selv om det ikke bliver genanvendt, så er det ikke så skidt, at det ikke er godt for noget, forklarer driftsleder ved Renosyd Anders Matthiesen.

– Den miljømæssige opgave er at få affaldet til at forsvinde i stedet for at lægge det i jorden, og det gør vi ved at brænde det af. Den cirkulære del er, at vi laver energi ud af det, da det er brændsel ligesom alt muligt andet, siger han

Der gemmer sig 12 megajoule per kilo i affaldet i gennemsnit, som bliver hevet ud og brugt til fjernvarme, elproduktion og damp til bryggeriet.

– Vi har 1.200 grader i ovnene, så der er meget energi at hive ud, siger Anders Matthiesen.

Naboen får glæde af varmen

200 meter væk hos naboen Skanderborg Bryghus kører øllene forbi på et bånd, hvor årets juleøl står klar. Dampen fra affaldsenergianlægget bliver nemlig brugt til at brygge øl, som lige nu er årets julebryg.

En til to ton damp i timen opvarmer, koger og pasteuriserer øllet og bliver brugt til rensning, men dampen fra skraldet er ikke i kontakt med øllet, da det kører igennem rørvekslere.

Det er økonomisk og bæredygtigt, forklarer Allan Pedersen, der er teknisk chef ved Skanderborg Bryghus.

– Vi fik ideen til, om vores naboer (Renosyd, red.) kunne hjælpe os, så vi ville slippe for at investere i en dampkedel og tage en eksamen til kedelpasser, siger han.

Bryghuset fik tre ingeniørstuderende til at lave en case på, om det kunne betale sig, og hvad det ville kræve. I januar begyndte dampen at ryge ind i bryghuset.

Varmeoverskuddet fra bryggeriets køleanlæg bliver til sidst leveret som fjernvarme til borgerne i Skanderborg. De leverer affald til at skabe dampen, og på den måde er cirklen sluttet.

Spektakulært fund: 113 år gamle øl fundet under gulv

Et par håndværkere har gjort et sjældent fund under modernisering af en bygning i Viborg.

Under et gammelt plankegulv har de fundet en trækasse med syv øl fra 1906. Flaskerne er fra Odin Bryggeriet, der i 1988 lukkede efter 156 års ølbrygning.

– Flaskerne er særdeles velbevarede med korkpropper og etiketter, fortæller museumsinspektør og historiker Dan Ersted Møller fra Viborg Museum.

Han blev kontaktet af håndværkerne, og sammen med den nuværende ejer af bygningen er han meget begejstret over det usædvanlige fund.

– Det ser ud til at være hele paletten af øl fra dengang. Vi har flasker fra Odin Bryggeriet på museet, men ikke med indhold. Jeg har talt med øl-eksperter, som umiddelbart vurderer, at Odin øl fra 1906 er virkelig sjældent, siger museumsinspektøren.

Brevhilsen fra 1906

Ved siden af ølflaskerne lå et håndskrevet brev fra den daværende brygmester C. E. Pehrsson, dateret 20. marts 1906. I brevet står blandt andet:

“Det gamle gulv blev optaget af tømrermester Niels Nielsen og i stedet for nedlagt et nyt gulv. Da man ikke ved, hvor længe dette gulv får lov at ligge, nedlægges disse skriverier samt nogle flasker øl, som vi laver nutildags”

Brevet er lagt i en kuvert, hvorpå der med blyant er skrevet: ‘Tømrer Rasmussen’ og ‘snedker Petersen’. Det er de to håndværkere, der for 113 år lagde gulv i bryghuset og hjalp brygmesteren med at sætte flaskerne ned under gulvet.

I 2008 dukkede et tilsvarende spektakulært fund fra fortiden op i en gammel kælder under Carlsberg Byen. Her fandt man nogle ølflasker fra 1883. Det lykkedes at finde levedygtige gærceller fra de gamle øl og med dem har Carlsberg Bryggeriet genskabt øllet, som det smagte tilbage i 1883.

Museumsinspektør Dan Ersted Møller fra Viborg Museum har derfor fået den tanke, at det samme måske kan lade sig gøre i Viborg.

– Det kunne være sjovt at vide, hvordan en Viborg øl smagte i 1906, siger han.

Hvad der helt præcist skal ske med de syv gamle øl er endnu uvist. Viborg Museum er ved at udvikle et helt nyt museum, der skal åbne i 2021.

– Odin er en stor Viborg-historie. Disse øl er fantastiske. De er en fascinationsfaktor, som man ikke skal underkende, siger Dan Ersted Møller, der er særdeles glad for, at museet blev kontaktet i forbindelse med fundet.

– Folk skal huske, at hvis de finder noget i gemmerne, kan det godt være guld – og noget for det lokale museum.

Dansk bryggeri laver øl med David Lynch

Dansk bryggeri laver øl med David Lynch: Det er fuldstændig vildt

12. okt. 2017 af: DR Kultur

Det populære danske mikrobryggeri Mikkeller og skaberen af kultserien ‘Twin Peaks’, David Lynch, lancerer nu tre ‘Twin Peaks’-dåseøl i forbindelse med amerikansk festival.

Der er rigtig gode nyheder til de amerikanere, der både er fan af kultserien ‘Twin Peaks’ – og en god dansk øl.

Det danske mikrobryggeri Mikkeller er nemlig gået sammen med ‘Twin Peaks’-skaber og stjerneinstruktør i Hollywood, David Lynch, om at skabe tre ‘Twin-Peaks’-øl.

Øllene bliver lanceret i forbindelse med David Lynchs musik, kunst- og filmfestival Festival of Disruption, der finder sted i weekenden.

Navnene på de tre øl er alle hentet fra ‘Twin Peaks’-universet, og festivaldeltagerne kan således både bestille en ‘Log Lady Lager’, en ‘Damn Good Coffee Stout’ og en ‘Red Room Ale’.

Samarbejdet er også en rigtig stor ting for det danske mikrobryggeri, fortæller stifter og direktør Mikkel Borg Bjergsø:

– Det er jo fuldstændig vildt! Én ting er, at det er David Lynch, en anden ting er, at det er decideret ‘Twin Peaks’-tema-øl. Kultmæssigt bliver den sværd at slå. Så skal man lave en øl med paven eller noget, lyder det fra den meget begejstrede direktør.

– Vi har også på et tidspunkt lavet en øl med Rick Astley. Det var også ret stort. Men det her havde jeg ikke drømt om ville ske.

David Lynch har været med i processen

Stjerneinstruktøren har selv været en stor del af ‘alle aspekter af processen’, fremgår det af Mikkellers hjemmeside.

Både når det kommer til navngivning af den enkelte øl, øllenes smag og og øllenes udseende.

– Jeg havde ikke regnet med, at det var realistisk at lave tre øl, som han er direkte involveret i, og hvor han både har haft en mening om smag og udseende, fortæller Mikkel Borg Bjergsø og kommer med et eksempel.

– Den røde øl ville han gerne have var mere rød, så vi tilføjede nogle kirsebær.

David Lynch har selv været med i alle dele af processen omkring udviklingen af Twin Peaks-øllen, især øllens udseende, der er bygget op omkring scener fra den populære serie. (© Mikkeller)

Øl med Lynchs egen kaffe

Hver illustration på dåserne er baseret på ikoniske scener fra ‘Twin Peaks’, og farvepaletten er også taget fra tv-serien.

Og ikke nok med det, så er øllen, der har fået navnet ‘Damn Good Coffee Stout’ – en havreøl med kaffe – brygget med David Lynchs eget kaffemærke, der går under navnet David Lynch Signature Cup Organic House Blend.

Samarbejdet er kommet i stand gennem det danske ølmærkes New York-afdeling, der både var store fans af ‘Twin Peaks’-serien og havde gode forbindelser til filminstruktøren.

Selvom der p.t. ikke er planer om, at øllen skal ud til de danske forbrugere, har du alligevel chancen for at smage de sjældne specialøl, hvis du tager en tur over Atlanten i weekenden.

De tre øl bliver nemlig også solgt i begrænset antal på Mikkelers locations i LA, San Francisco, Oakland og San Diego, mens festivalen står på.

Hvis David Lynch gerne vil have produceret flere af øllene, er står Mikkeller klar, fortæller Mikkel Borg Bjergsø:

– Det er David Lynchs beslutning. Vi vil gerne lave flere, men det også fedt, at det er eksklusivt og et samlerobjekt.

Fejl i regnskaberne: Coisbo erklæret konkurs

Fejl i regnskaberne: Coisbo erklæret konkurs

28. sep 2016. af: TV2/Fyn

Det internationalt prisvindende mikrobryggeri, Coisbo Beer fra Morud, er begæret konkurs.

Firmaet, der er grundlagt af den tidligere politibetjent Anders Coisbo, havde med undtagelse af i 2014 længe kørt med underskud. I 2015, som er senest tilgængelige regnskab, havde virksomheden et underskud på 281.000 kroner før skat.

Anders Coisbo fik ellers for nylig hjælp af den kendte fynske erhvervsmand Michael Sandal. Han indtrådte som direktør i bryggeriet 7. juni i år.

Samtidig skød Michael Sandal gennem sit selskab Sandal Holding en større sum penge ind i virksomheden således, at han nu sad med aktiemajoriteten.

– Jeg vil ikke kalde det ulovligt, for det fordrer, at nogen har gjort noget bevidst forkert. Der er nogle ting i regnskaberne, som vi ikke kan gennemskue. Vi har behov for at viske tavlen ren, og der så vi konkurs som eneste udvej.

Michael Sandal, direktør Coisbo Beer ApS

Sandal begærede Coisbo konkurs

Men hvad der lignede en redningsplanke for det lille prisvindende bryggeri med den notorisk skrantende økonomi viser sig nu at være det stik modsatte.

Det er nemlig Michael Sandal, der har begæret Coisbo Beer ApS konkurs. Det fortæller Michael Sandal selv via en telefon fra Spanien.

– Vi havde ikke andet valg end at lade Coisbo Beer ApS gå konkurs, begynder den fynske erhvervsmand.

– Det var et valg, vi traf i forbindelse med implementeringen af Coisbo Beer ApS i vores regnskaber. Her opdagede vi, at der var nogle ting, der ikke stemte overens, siger Michael Sandal med henvisning til, at der har været fejl i den måde, man har opgjort lagerbeholdningen på.

Siger du, at der er foregået noget ulovligt?

– Jeg vil ikke kalde det ulovligt, for det fordrer, at nogen har gjort noget bevidst forkert. Der er nogle ting i regnskaberne, som vi ikke kan gennemskue. Vi har behov for at viske tavlen ren, og der så vi konkurs som eneste udvej, siger Michael Sandal.

Han lægger ikke skjul på, at konkursen også kommer til at koste ham en større sum penge.

Viborg Stift og Viborg Bryghus lancerer øl sammen

Viborg Stift og Viborg Bryghus lancerer øl sammen

24. jun 2016 TV Midt&Vest oplyser:
 

Til næste år er det 500 år siden, at den tyske reformator Martin Luther præsenterede sine 95 teser, som førte til reformationen af den katolske kirke. Fejringen begyndte allerede i dag, hvor tre helt nye reformationsøl blev præsenteret i Viborg.

Dorothea, Tausen og Luther hedder de tre øl. De er opkaldt efter tre personer, der alle spillede en stor rolle under reformationen. Derfor får de nu deres helt egne gyldne dråber opkaldt efter sig.

– Luther var glad for øl, og Viborg har stolte øltraditioner, så hvad var bedre end at lave en Luther øl, en Hans Tausen øl og så en øl også for Hans Tausens kone, Dorothea, siger Biskop af Viborg Stift, Henrik Stubkjær.

Viborg Stift lancerer de tre nye reformationsøl i samarbejde med Viborg Bryghus. De er brygget som optakt til næste års markering af 500 året for reformationens begyndelse, og dækker hele alkoholspektret fra 4,6 til 10,1 procent. Formanden for Ly’s Ølklub og borgmesterkandidat, Ulrik Wilbek er en del af lanceringen, og han var tilfreds med resultatet.

– Der er kommet tre rigtig gode øl ud af det. En hvedeinspireret øl, en brown ale det vil sige en mere engelsk type og så en rigtig stærk munkebryg, som vi kalder for Luther.

Øllene lod da også til at smage de fremmødte. Blandt dem var en af Luthers fjerne slægtinge.

– Vi har slægtsnavnet Luther i familien, så vi skulle selvfølgelig ned og smage Luther-øllen i dag. Normalt er jeg ikke øldrikker, men det går godt med at drikke en Lutherøl, den er overraskende god, siger Sonia Luther.

Også folk, der ikke er beslægtet med reformatoren Luther, kunne lide øllene.

– De smager godt alle sammen, men hvedeøl (Dorothea red.) det er ikke lige min smag, men brown ale’en (Tausen red.) den får tommelfingeren op, siger Peter Viborg.

Øllene kan indtil videre kun købes i special og dagligvarebutikker i Viborg.  Det er dog målet, at også resten af Midt- og Vestjylland det kommende år vil få smag for de historiske dråber.

Øl-entusiaster giver pris til nationalpark-øl

Øl-entusiaster giver pris til nationalpark-øl

01-09-2015 TV2 Nord:

Det er Thy Nationalpark på flaske. Sådan beskriver den nordjyske afdeling af Danske Øl-entusiaster Nationalpark serien fra Thisted Bryghus. Det er helt præcis tale med en terroir-øl, og det betyder, at øllen er fremstillet med udgangspunkt i lokale råvarer og lokale håndværktraditioner.

De nordjyske ølentusiaster skriver, at nationalparkserien er et regulært mesterstykke baseret på udvalgte urter, frugter, blade og bær fra Nationalpark Thy. De tre øl i serien er brygget udelukkende med lokale ingredienser. Øllen ”Klithede” er med ekstrakt af havtorn, porse og hyben. ”Thagaard” er med ekstrakt af birkeblade, gran og fyr, og ”Faddersbøl” er med ekstrakt af hyben, malurt, enebær og rønnebær. Øllene kan kun fås på udvalgte restauranter og i specialbutikker.

-Thisted Bryghus er med deres originale og vedholdende udforskning af lokale råvarer i øl med til at skubbe udviklingen for alle danske bryggere en interessant vej med fokus på bæredygtighed, lokal forankring, bryggerkunst og ikke mindst god smag, siger Gert Svanborg Sloth, Regionsformand for Danske Ølentusiaster i Nordjylland.

Prisen bliver uddelt den 6.  september i år.

Lille gårdbryggeri leverer øl og sodavand til Kina

Det lille Ebeltoft Gårdbryggeri har fået hul på det svære kinesiske marked.

I går sendte bryggeriet sin første sending på otte paller øl og sodavand afsted til en nyåbnet kinesisk supermarkedskæde.

Og sodavand og øl fra Ebeltoft bliver en eksklusiv vare i Kina, for prisen for de rene kvalitetsdrikke bliver høj: 50-60 kroner for en sodavand!

Rasende dyrt

– Det bliver rasende dyrt derovre, erkender Peder Zacho Hansen fra bryggeriet.

Det er et besøg på en fødevaremesse i Shanghai, som Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer hjalp med, der har givet det lille bryggeri med to-en-halv fastansatte et gennembrud på det kinesiske marked.

– Vi blev nærmest væltet omkuld af interesse, og jeg kunne ikke nå at få frokost en eneste af de tre dage, siger Peder Zacho Hansen.

Kan fordoble antallet af ansatte

Og den kinesiske interesse for høj dansk fødevaresikkerhed og rene østjyske råvarer kan føre til flere job, vurderer Peder Zacho Hansen.

– De kinesiske ordrer kan komme til at fylde meget i vores produktion, og måske kan det give fire fuldtidsarbejdspladser herude på gården. Det, tror jeg, er ret realistisk.

Bryggeriet blev grundlagt i 2008 og laver både øl, sodavand og limonade.

Danmark har verdensrekord i bryggerier

Danmark har verdensrekord i bryggerier

28.12-2014 DR Nyheder:

På ti år er de små bryggeriers markedsandele ottedoblet og antallet af små, mindre og mellemstore bryggerier er eksploderet, så Danmark i dag ligger i top med flest bryggerier per indbygger.

Det danske ølmarked er ved at skifte karakter. Selv om det samlede ølforbrug er faldende, så har antallet af ølmærker aldrig været højere end det er i dag, og antallet af små bryggerier er vokset voldsomt siden 2004.

De store, traditionelle bryggerier kan mærke pustet i nakken fra de små bryggerier, der æder stadig større markedsandele.

I 2004 stod mikrobryggerier for 0,75 procent af det danske marked. I dag sidder de små bryggerier på 5,9 procent af markedet.

Spot på spådomme

DR.dk’s Undersøgende Databaseredaktion sætter i dagene op mod nytår spot på ti år gamle spådomme om, hvordan verden ville se ud i dag. Redaktionen har faktatjekket 46 forudsigelser fra medierne i 2004-2005 om hvordan verden ville se ud i 2014. Og det er langt fra alle de mange spådomme, der er gået i opfyldelse.

MASSER AF SPÅDOMMEDR’s Undersøgende Databaseredaktion har faktatjekket 46 forudsigelser om livet i 2014, der blev fremsat i diverse medier i 2004 og 2005. Mere end hver tredje forudsigelse rammer plet – mens 65 procent af forudsigelserne ikke er gået i opfyldelse.

Men nogle har ramt plet. En af spådommene handlede om, at der i dag ville være 100 mikrobryggerier i Danmark. Manden bag den spådom var Ole Madsen, redaktør for Danske Ølentusiaster.

Masser af øl

Der er i dag ifølge Bryggeriforeningen 120 bryggerier i alt i Danmark – inklusive de fire helt store bryggerier – og vi er det land, der har flest bryggerier per indbygger.

– Danmark er ikke stort nok til at kunne have ret mange flere bryggerier. Men jeg er helt sikker på, at markedsandelene for mikrobryggerierne vil stige år for år.

– Det er ganske berigende. Især i betragtning af, at øl uden diskussion er vores nationaldrik, siger Ole Madsen.

Ole Madsen fortæller, at der ikke er en egentlig definition på, hvad et mikrobryggeri er – men en tommelfingerregel er, at et mikrobryggeri producerer mindre end en halv til en hel million liter øl om året og det er større end det han kalder nanobryggerier, der mest er ‘hobbyprojekter, man ikke kan leve af.’

Nyt nordisk øl

Det er svært at optælle antallet af bryggerier i Danmark nøjagtigt. Nogle lukker, men flere nye dukker op.

En optælling på beerticker.dk viser, at der i 2013 kom 1.014 nye ølmærker på markedet fra danske bryggerier.

– Det er også trenden, at bryggerierne leder efter en særlig nordisk tone i øllet. Vi skal ikke lave belgiernes eller tyskernes gode øl, vi skal lave vores eget øl. Og der er masser af spændende, nordiske urter.

Hø i øllet forbudt

Med så mange nye øl på markedet, er der plads til kreativitet blandt producenterne.

– Det bedste og mest innovative øl jeg har smagt i 2014 er desværre på vej til at blive forbudt af Fødevarestyrelsen. Fordi der er brugt hø som smagsgiver i øllen, siger Ole Madsen.

– Og hø står ikke på fødevarelisten. I hvert fald ikke til mennesker. Men jeg håber, at Fødevarestyrelsen giver lov. Det er sådan nogle vejrmøller, som ølverdenen må slås med. Det er svært, når myndighederne stiller sig så meget på bagbenene, når vi diskuterer nyt, nordisk øl.

Ølrevolution

– Vi startede herhjemme for 10-15 år siden med en moderne bryggerirevolution. Nu er det begyndt at boome med mikrobryggerier i det konservative Tyskland. Vi ser det i Norge og Sverige – og i Estland.

Men uanset, at antallet af bryggerier og ølmærker er stigende, så daler det samlede ølforbrug støt. Ole Madsen har en forklaring:

– Det har den simple forklaring, at på samtlige arbejdspladser i Danmark er der stille og roligt blevet indført spiritusforbud. I de glade dage på B&W der kom der en helt lastbil med øl hver dag. Det var samme årsag til, at mange kvinder ikke kunne lide øl: Deres mand kom beruset hjem hver dag. Det gav øllet en lavstatus, som det stadig lider under.

– Men lige så snart vi har glemt de gamle dage, så bliver øl populært igen i Danmark. Det er det, vi kan se i Frankrig og Spanien: Øl det er helt vildt hip i Sydeuropa. Mikrobrygscenen den boomer i Italien og den er godt på vej i Spanien. Om måske ti år, så bliver øl rigtig moderne herhjemme!, siger ølredaktør Ole Madsen.

Jernbanemuseet fejrede MY 1101’s 60 år

Jernbanemuseet fejrede MY 1101’s 60 år

10-09-2014 Af: Finn Hansen

RefsI forbindelse med at jernbanemuseet i Odense, den 6-7 september 2014, fejrede MY lokomotivets 60 år på de danske skinner. Har bryggeriet Refsvindinge i samarbejde med museet udgivet en “MY” pilsner.

I 1954 kom det første lokomotiv, MY 1101, til landet fra Trollhättan i Sverige. GM-lokomotiverne – også kaldet den amerikanske arbejdshest – blev en utrolig stabil trækkraft, der gradvis betød udfasning af damplokomotiverne. Nu er de moderne lokomotiver selv blevet historie, men de leverer stadig trækkraft i Danmark og flere steder i Europa.

Øl fra mikrobryggerier hitter

Øl fra mikrobryggerier hitter

28-07-2014 DR Syd:

Sidste år var over hver tyvende øl, vi hældte op i glasset, fra et dansk mikrobryggeri, og det var en stigning på 30 procent i forhold til året før, viser tal fra Bryggeriforeningen.

Konkurrencen på markedet er hård, for der kommer hele tiden nye mikrobryggerier til. Alligevel er der fortsat gode chancer for, at nye bryggerier overlever, mener redaktøren af bladet Ølentusiasten, Ole Madsen.

– Det, det handler om, er at få sit øl ud i forretningerne, få det ud lokalt og så måske lave nogle prøvesmagninger, siger Ole Madsen.

Små investeringer er vigtige

Et af de nystartede mikrobryggerier er Vestslesvisk Bryghus i Sønderjylland. Her bliver øllet brygget i plastiktanke for at holde udgifterne nede.

– Jeg har ikke satset så mange penge, så skulle det gå galt, så kommer jeg ikke til at gå fra hus og hjem, siger Hans Nørgaard fra Løgumkloster, der i foråret startede Vestslesvigsk Bryghus.