Rød sodavand eller Svensk sodavand?

Rød sodavand eller Svensk sodavand?

28-07-2024 af: Finn Hansen

Hvorfor er der noget der hedder Svensk sodavand? Man mener at navnet kommer fra Sverige, hvor man derover drak sodavand før os i Danmark. I Sverige havde man på det tidspunkt både Citronvand og rød sodavand, som så kort efter kom til Danmark. I Danmark blev den døbt Svensk sodavand, som  indeholdt rød frugtfarve, brus og sukker og fordi den rent faktisk kom fra Sverige. De første røde sodavand som blev solgt i Danmark er fra ca. 1880.

Efterhånden kom der mange etiketter med betegnelsen “Svensk sodavand” fra mange mineralvandsfabrikker og bryggerier rundt om i Danmark. Hvornår man skiftede navnet ud til “rød sodavand”, “Hindbærbrus”, “Limonade” osv. kan der ikke gives nogen sikkert bud på.

Det nærmeste man kommer et bud på, hvornår man overgik fra “Svensk sodavand” til de andre navne som nævnt ovenfor, ligger fra perioden 1933 til efter 2. verdenskrig. Dvs. et spænd på 12 år, idet at nogle af bryggerierne skiftede navnet ud i forbindelse med “Danskvand”, blev lanceret første gang i starten af 30’erne. Danskvand var vand uden farve og med brus, stort set som vi kender den i dag.

Når man kigger rundt i dag, så findes navnet “Svensk sodavand” ikke mere og hvornår den sidste forsvandt er et gæt og ud fra etiketterne, så vil jeg tro at i slut 40’erne, ophørte navnet.

Artiklen vil blive opdateret, når der dukker mere information op.