Kategoriarkiv: Unibrew

Royal Unibrew køber Nørrebro Bryghus

Ølgigant køber kendt københavnsk mikrobryggeri: “Et fyrtårn i den danske ølkultur”

03. jan 2023 af: TV2 Kosmopol

Bryggerikoncernen Royal Unibrew køber Nørrebro Bryghus. Begge parter glæder sig over aftalen, selvom det også er ”vemodigt”.

Mikrobryggeriet Nørrebro Bryghus er ikke længere så mikro.

Tirsdag kunne Royal Unibrew således meddele, at koncernen har købt bryghuset. 

Og det glæder direktøren for ølgiganten sig over.

– Det er et fyrtårn i den danske ølkultur, vi overtager, og det er vi naturligvis både stolte og ydmyge omkring, siger direktør i Royal Unibrew Danmark, Kasper Ryttersgaard Jacobsen, i en pressemeddelelse.

Direktør og medejer af Nørrebro Bryghus, Martin Thomsen, tror på, at Royal Unibrew kan videreføre og passe godt på det brand med københavnske craft øl, som bryghuset har opbygget gennem to årtier.

– Det er vemodigt, men ikke desto mindre den rigtige beslutning, lyder det fra Martin Thomsen i pressemeddelelsen.

Potentiale udenfor København 

Nørrebro Bryghus blev født på Nørrebro i 2003, og bryghuset har siden fokuseret på at sælge øl lokalt i København.

Royal Unibrew forventer med opkøbet både at øge sin tilstedeværelse i København, men også at tilbyde koncernens kunder et større sortiment af øl. Koncernen ser nemlig også potentiale for Nørrebro Bryghus-brandet udenfor København.

Royal Unibrew er det næststørste bryggeri i Danmark efter Carlsberg og ejer blandt andre Albani, Faxe og Ceres. 

Ølgiganten leverer 213 millioner liter øl- og læskedrik om året, skriver koncernen på sin hjemmeside. 

Til sammenligning har Nørrebro Bryghus’ bryggerier en kapacitet på 1,2 millioner liter om året, som dog kan udvides efter behov.  

Royal Unibrew køber stort finsk bryggeri

Royal Unibrew køber stort finsk bryggeri

11-07-2013 TV2 Nyhederne oplyser:

Den danske bryggerikoncern Royal Unibrew, der står bag produktionen af blandt andet Ceres og Faxe, har opkøbt Finlands næststørste bryggerikoncern Hartwall for 2,8 milliarder kroner.

Det meddeler den danske bryggerivirksomhed onsdag morgen i en meddelelse til fondsbørsen.

Det finske bryggeri var tidligere ejet af bryggerigiganten Heineken, men nu kommer det på danske hænder.

Med købet vil Royal Unibrew styrke sin position som den næststørste bryggerigruppe i Norden og Baltikum.

Det var en mulighed, som Royal Unibrew ikke kunne vende ryggen til, siger Royal Unibrews administrerende direktør, Henrik Brandt.
– Der opstod en unik mulighed, som der sjældent gør, og det er klart, at det måtte vi kigge på. Det har vi også hele tiden sagt, at vi ville, siger Henrik Brandt til Ritzau Finans.

– Købet er helt i overensstemmelse med vores overordnede strategi, og det ligger inden for vores geografiske område. Virksomheden minder på mange måder om vores danske virksomhed, siger direktøren.

Han peger på, at Hartwall blandt andet gør sig inden for øl, vand og cider ligesom Royal Unibrew.

Han frygter ikke, at Royal Unibrew får vanskeligt ved at træde ind i rollen som storspiller på det finske marked.

– Det er klart, at Finland ikke er Danmark, og det er vi opmærksomme på. Og vi har så i den forbindelse også allieret os med Hartwall Capital, som er den tidligere ejer af virksomheden, før den blev solgt til Scottish & Newcastle.

– Så vi føler os egentlig relativt komfortable omkring det, siger Henrik Brandt til Ritzau Finans.

I forbindelse med opkøbet foreslår Royal Unibrew at indsætte et finsk medlem i bestyrelsen, der kan øge forståelsen af det finske marked.
Købet får også betydning for aktionærerne. Indtil 2015 indstiller Royal Unibrew midlertidig udbytte betaling, ligesom aktietilbagekøb sættes på standby mens Hartwaal integreres og gælden fra købet nedbringes.

Købet af det finske bryggeri ventes allerede i 2012 at øge resultat og indtjening i den danske bryggerikoncern

Bryggerigruppen køber op

Bryggerigruppen køber op

20-10-2004 – DR Nyhederne oplyser:

Bryggerigruppen kunne onsdag fortælle, at selskabet har købt 83,5 procent af kapitalen i det lettiske bryggeri Lacplesa Alus. Prisen for majoritetsandelen er 8,9 millioner kroner plus rentebærende gæld på 19,0 millioner kroner.

Bryggerigruppen, der venter at få et afkast på den investerede kapital på mindst 10 procent i løbet af tre år, åbnede to kroner lavere i kurs 345.

Endvidere meddeler Bryggerigruppen:

Bryggerigruppen køber aktiemajoriteten i endnu en ledende lettisk virksomhed, og slår dermed sin position i Baltikum fast. Denne gang drejer købet sig om bryggeriet Lacplesa Alus.

Bryggerigruppen har indgået en aftale om køb af 83,5% af aktiekapitalen i det lettiske selskab Lacplesa Alus A/S, som i 2003 var den tredje største udbyder af øl i Letland. Købesummen er inkl. rentebærende gæld 28 mio. kr. Lacplesa har en forventet omsætning på 45 mio. kr. og beskæftiger ca. 200 medarbejdere. Selskabets hovedmærke – Lacplesis – er kendt som et højkvalitetsmærke og placeret i premiumsegmentet med særlig styrke i HoReCa-området. Ud over egne mærker sælger og distribuerer selskabet desuden et antal internationale ølprodukter.

– I Bryggerigruppens strategiplan, V8, udgør de baltiske lande et betydeligt fokusområde. Med købet af Lacplesa og den lettiske læskedrikproducent Cido har vi for alvor slået vores engagement og position fast i Baltikum, siger adm. direktør Poul Møller. Vores position i Letland er dermed optimal for fremtidig vækst både i omsætning og indtjening.

Store synergieffekter
Overtagelsen af Lacplesa forventes at være tilendebragt primo 2005, men er betinget af de lettiske konkurrencemyndigheders godkendelse af købet. Bryggerigruppen vil efter overtagelsen beskæftige i alt ca. 2.100 medarbejdere på verdensplan. Foruden bryggeriet Lacplesa og læskedrikproducenten Cido i Letland ejer ryggerigruppen bryggerierne Kalnapilis og Tauras i Litauen. Bryggerigruppen forventer at de baltiske virksomheder samlet vil omsætte for ca. 500 mio. kr. og beskæftige ca. 1000 medarbejdere. Bryggerigruppen er dermed klart en af de førende drikkevareudbydere i Baltikum.

– Vi kan se store muligheder i synergieffekterne inden for salg og distribution mellem Lacplesa Alus og Cido Partikas Grupa. Samtidig kan vi også opnå betydelige indkøbs- og produktionssynergier mellem vores litauiske bryggerivirksomhed, Kalnapilio Tauro grupé, og Lacplesa. Endelig vil vores tilførsel af kapital og kompetence til Lacplesa med udgangspunkt i en samlet stærk markedsposition i Letland åbne muligheder for yderligere at udnytte og udbygge Lacplesis-mærkets styrke, siger international direktør Connie Astrup-Larsen.

På tre års sigt
Bryggerigruppen har i dag en mindre eksport af øl til Letland. Købet af læskedrikfabrikanten Cido og bryggeriet Lacplesa vil styrke Bryggerigruppens position på det lettiske marked. Gruppen skønner, at resultatet for det lettiske bryggeri før skat i 2005 vil være i underkanten af break-even. I 2006 forventes et positivt resultat før skat og fra 2007 anslås, at selskabet vil udvise et afkast på den investerede kapital på mindst 10%.

Det forventes, at Lacplesa Alus regnskabsmæssigt vil blive konsolideret med Bryggerigruppen fra. 1. januar 2005.

THOR Bryggerierne lukkes

THOR Bryggerierne lukkes

11-02-2003 – TV2 Nyhederne oplyser:

Som et led i en ny rationaliseringsplan ventes det, at Bryggerigruppen lukker Thor Bryggerierne i Randers inden udgangen af tredje kvartal i år. Lukningen forhandles i øjeblikket med medarbejderne og vil således koste 150 mand arbejdet.

Strategien er at undgå overproduktion ved at flytte hele produktionen til koncernens bryggerier i Århus/Fakse og rent økonomisk løber afviklingsomkostningerne op i 20 mio. kr. samt en nedskrivning af faste aktiver på 20 mio. kr.

På den baggrund venter Bryggerigruppen et dårligere årsresultat i 2003 på 210-235 mio. kr. mod tidligere 250-275 mio. kr.

På længere sigt kan Bryggerigruppen dog se frem til årlige besparelser i størrelsesordenen 15 mio. kr., men selskabet understreger dog, at Thor-mærket vil bestå. Bryggerigruppens aktie blev fra morgenen handlet én gang, hvilket resulterede i et svagt fald på 1,9 pct. til kurs 204

Bryggerier fusionerer

Bryggerier fusionerer – Ceres, Faxe & Thor slår sig sammen.

04-03-1998 DR oplyser:

Ceres, Faxe & Thor slår pjalterne sammen. I dag fusionerer Jydske bryg, Fakse bryg, Bryggerigruppen og Rolink, oplyse selskaberne.

Det nyfusionerede selskab kommer til at gå under navnet Bryggerigruppen A/S

I samme omgang vil Carlsberg sælge sin aktiepost i gruppen, salget ventes at finde sted i maj eller juni.

Bryggerigruppen blev stiftet i 1989 for at samle aktiviteterne i Jyske Bryg Holding og Faxe Bryg, de to virksomheder ejede hendholdsvis 55 pct. og 44,5 pct. af det fælles selskab. BG Bank stod for de 0,5 pct. af aktierne.