Håndbryggeren fra Heltborg

Håndbryggeren fra Heltborg

2-08-2008 – P4 Midt/Vest oplyser:

Det startede med to kammerater og en 25 liters gryde inde i køkkenet og er foreløbig endt med et fødevaregodkendt 250 liters bryggekar i en ombygget hestestald.

Stille og roligt, og uden ret mange andre end naboerne opdagede det, har Niels Kolding etableret et mikrobryggeri på sit nedlagte landbrug uden for Heltborg i Thy med udsigt til Næssund.

Bryggeriet vokser
De to kammeraters bryggeri blev i første omgang flyttet fra køkken til bryggers, hvor en 50 liters grugkedel blev brugt som bryggekar.

Men de kunne stadig ikke følge med efterspørgelsen fra venner og bekendte, og derfor begyndte han i 2005 ombygningen af den nedlagte hestestald. Det er endt sem et specialdesignet og specialbygget bryggeri med et 250 liters bryggekar som hjertet i produktionen.

I marts måned i år fik Ølleriet Håndgjow en glad Smiley af Fødevarestyrelsen, og allerede den 24. maj strømmede de gyldne dråber ud af hanerne til bryggeriets officielle åbning.

Stadigvæk en hobby
Til daglig er han afdelingsleder på møbelvirksomheden Bodilsen i Nykøbing Mors, men når han kommer hjem tager han kitlen på og skifter titel til Brygmester og ejer af “Ølleriet Håndgjow”.

– Det er stadigvæk kun en hobby, men det kan godt være det kan udvikle sig til et halvtidsjob en gang i fremtiden. Men det er ikke noget der ligger i kortene her og nu, siger han.

Selvom der er foretaget mange investeringer i forbindelse med etableringen af det nye bryggeri, så er Niels Kolding ikke afhængig af indtægterne fra ølsalget:

– Hvis vi ikke sælger nogen øl, så går det nok endda. Det har ikke været gratis, men vi har zig-zagget os igennem, og holdt investeringerne på et minimum, siger Niels Kolding.

Næssund Pilsner blev udpeget til prøvesmagning…..og bestod!

Ingen favorit
Han nægter pure, at udpege den bedste øl fra Ølleriets sortiment:

– Vi har ikke dén bedste øl, vi har dé bedste øl. Du kan ikke køre hjem, hvis vi skal smage de bedste øl vi laver, siger han til reporteren, der insiterer på at smage ølleriets bedste bryg.

Efter en del forhandling udpeger han dog “Næssund Pilsner” til prøvesmagning