Vild med Øllets historie

Vild med Øllets historie

5-10-2005 – Fyens Stiftstidende oplyser den 4 oktober 2005 af Brian Ravn.

AARUP: Lad dette være en advarsel til alle, der har onkler, der samler på dette eller hint. Det kan smitte noget så vederstyggeligt.

Det var i hvert fald, hvad der skete for 34-årige Finn Hansen, da han for 11 år siden stak snuden ned i sin onkels samling af øletiketter.

– Han var helt vild efter at vise mig sin samling, fordi han havde nogle etiketter med lokale, vestfynske motiver. Og det må jo på en eller anden måde have fået tag i mig, siger Finn Hansen og slår ud med armen i sit lille rækkehus på Fuglebakken. Her er skuffer og mapper proppet til bristepunktet med etiketter. I alt 21.400 forskellige af slagsen. Og så er der jo alle dubletterne. Så der er lidt at bytte med, hvis noget spændende skulle vise sig.

– Jeg er medlem af to samlerforeninger. Dels Samlerforeningen FORT, der er opkaldt efter et gammelt bryggeri, og så Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening, som vi for nemheds skyld bare kalder SBS. I begge foreninger holder vi hvert år en række byttestævner, så der er mulighed for at se, hvad de andre har, forklarer Finn Hansen.
Samler kun på danske. På disse messer bytter og sælger samlere fra ikke bare hele Danmark, men også Norge, Sverige og Tyskland.

Han samler selv udelukkende på danske etiketter.

– Men jeg siger da ikke nej til udenlandske. De kan jo altid byttes videre, siger Finn Hansen, der har noteret sig, at interessen for øletiketter – ligesom interessen for øl – er opadgående.

– Vi oplever i hvert fald, at der er ved at komme mere økonomi i at samle på etiketter. På auktioner på internettet er det ikke unormalt, at folk er villige til at betale mere end 500 kroner for en enkelt etiket. Jeg har oplevet, at en enkelt etiket gik for 1200 kroner på en auktion til et byttestævne, fortæller Finn Hansen, der har et godt bud på hvilke af hans etiketter, der er de mest værdifulde.

– Jeg har to etiketter fra cirka år 1900 fra Bryggeriet Bispebjerg. Jeg har ingen ide om, hvad de er værd, og det interesserer mig heller ikke. For de er slet ikke til salg, siger Finn Hansen, der er vidende om, at der eksisterer etiketter tilbage fra cirka 1870.

Frimærker for dyre

– Men de er selvsagt meget svære at få fat i. For der er i sagens natur meget få af dem i omløb, nævner Finn Hansen.
Som han sidder der ved bordet med mapperne slået op og en lup i hånden, så kommer man uvilkårligt til at tænke på en frimærkesamler.

– Det samlede jeg faktisk også på engang. Men det var lidt for dyrt. Men princippet er det samme, siger han og slår op i sin mappe på en side med det, der for den utrænede er 26 ens etiketter fra Vestfyns Bryggeri i Assens.

Små forskelle

– Men det er så her, luppen kommer ind i billedet. For der er marginale forskelle på dem alle sammen. Forskelligt tryk eller nogen gange hvis man er heldig, så kan man få fat i nogen med trykfejl på. Dem er bryggerierne nu sjældent så glade ved at aflevere, smiler Finn Hansen, der får en del af sine etiketter ved at skrive rundt til bryggerierne.
En stor del af Finn Hansens samling består af etiketter fra specialøl – eller rettere special-etiketter.

– Det var meget populært en overgang. Alle foreninger med respekt for sig selv fik lavet egne etiketter, og det er naturligvis guf for os samlere. Desværre gør man ikke så meget i det længere, siger Finn Hansen og sender et kærligt blik til en etiket med trykket “brygmesterens sidste bøvs”.

Også lokalhistorie

– Den lavede de ansatte på Vestfyens Bryggeri, da deres chef igennem mange år, Bent Bach Sørensen, stoppede som brygmester. Den slags er sjove at have, siger Finn Hansen.
For det handler nemlig ikke bare om etiketter.

– Det er jo en hobby, hvor man kommer rundt i de forskellige bryggeriers historie. Derfor interesserer jeg mig også mest for de fynske. Så det handler også om at søge i de lokalhistoriske arkiver og finde nogle bøger om området. Der har været to bryggerier i Aarup. Et i Fredensgade 1, Aarup Bryggeri – og et ude i Etterup ved siden af Gribsvad Kro. Begge bryggerier lukkede i 1913, men jeg har desværre ikke kunnet finde ud af ret meget om dem. For jeg har kun nogle få navne at søge oplysninger på. Desværre, siger Finn Hansen.