Øl fra Skagen – det er sagen

Øl fra Skagen – det er sagen

31-08-2005 – DR oplyser: 

Ude i villa-kvarteret, der forbinder Skagen med Gl. Skagen trænger der sære lyde ud fra et have-skur. Det koger og bobler og risler i den gamle grukeddel, som Rene Diget Søgaard Sørensen står og rører i. Han brygger øl og har gjort det i tre år – og han er så god til det, at han har vundet både guld og bronze ved de danske mesterskaber i håndbryg, som det hedder, hvis bryggeriet er ganske småt. Og der er ikke megen plads i Rene Søgaard bryggeri, som han ellers uden falsk beskedenhed kalder Skagen Bryghus – men øl bliver der brygget i alle drikkens mangfoldige afskygninger af stilarter fra Belgien over Tyskland til Tjekkiet og Storbritannien. Alt sammen med et lille lokalt “touch” af Skagen.

I anledning af “Øllets dag” lørdag den 3. september besøger Torbjørns Morgenbord bryggeriet i Skagen – og vi bider al eventuelt skam og finere fornemmelser i os: Vi dropper kaffen og rundstykkerne og drikker øl til wienerbrød i stedet. Og Rene Søgaard brygger en stout, mens han fortæller om de planer, der snart igen vil lade haveskuret overgå til opbevaring af river, koste og skovle. For det er meningen af Skagen Bryghus skal blive til et rigtigt bryggeri og have hjemme i den smukke bygning, som engang var Skagens el-værk. Om alt går vel er brygmester Søgaard i gang i de nye omgivelser inden nytår – og næste års turister i Skagen kan bydes på endnu en lokal specialitet.

Han mener, der er plads til Duelund Bryglade på ølmarkedet herhjemme, selvom der allerede er ti andre mikrobryggerier her i landsdelen.