Et par håndværkere har gjort et sjældent fund under modernisering af en bygning i Viborg.
Under et gammelt plankegulv har de fundet en trækasse med syv øl fra 1906. Flaskerne er fra Odin Bryggeriet, der i 1988 lukkede efter 156 års ølbrygning.
– Flaskerne er særdeles velbevarede med korkpropper og etiketter, fortæller museumsinspektør og historiker Dan Ersted Møller fra Viborg Museum.
Han blev kontaktet af håndværkerne, og sammen med den nuværende ejer af bygningen er han meget begejstret over det usædvanlige fund.
– Det ser ud til at være hele paletten af øl fra dengang. Vi har flasker fra Odin Bryggeriet på museet, men ikke med indhold. Jeg har talt med øl-eksperter, som umiddelbart vurderer, at Odin øl fra 1906 er virkelig sjældent, siger museumsinspektøren.
Brevhilsen fra 1906
Ved siden af ølflaskerne lå et håndskrevet brev fra den daværende brygmester C. E. Pehrsson, dateret 20. marts 1906. I brevet står blandt andet:
“Det gamle gulv blev optaget af tømrermester Niels Nielsen og i stedet for nedlagt et nyt gulv. Da man ikke ved, hvor længe dette gulv får lov at ligge, nedlægges disse skriverier samt nogle flasker øl, som vi laver nutildags”
Brevet er lagt i en kuvert, hvorpå der med blyant er skrevet: ‘Tømrer Rasmussen’ og ‘snedker Petersen’. Det er de to håndværkere, der for 113 år lagde gulv i bryghuset og hjalp brygmesteren med at sætte flaskerne ned under gulvet.
I 2008 dukkede et tilsvarende spektakulært fund fra fortiden op i en gammel kælder under Carlsberg Byen. Her fandt man nogle ølflasker fra 1883. Det lykkedes at finde levedygtige gærceller fra de gamle øl og med dem har Carlsberg Bryggeriet genskabt øllet, som det smagte tilbage i 1883.
Museumsinspektør Dan Ersted Møller fra Viborg Museum har derfor fået den tanke, at det samme måske kan lade sig gøre i Viborg.
– Det kunne være sjovt at vide, hvordan en Viborg øl smagte i 1906, siger han.
Hvad der helt præcist skal ske med de syv gamle øl er endnu uvist. Viborg Museum er ved at udvikle et helt nyt museum, der skal åbne i 2021.
– Odin er en stor Viborg-historie. Disse øl er fantastiske. De er en fascinationsfaktor, som man ikke skal underkende, siger Dan Ersted Møller, der er særdeles glad for, at museet blev kontaktet i forbindelse med fundet.
– Folk skal huske, at hvis de finder noget i gemmerne, kan det godt være guld – og noget for det lokale museum.