Kategoriarkiv: Mikkeller

Mikkeller beskyldes for dårlige arbejdsforhold

Mikkeller beskyldes for dårlige arbejdsforhold: Nu trækker flere bryggerier sig fra deres ølfestival

14. okt 2021 af: DR

19 bryggerier har trukket sig fra Mikkellers ølfestival MBCC i København. Grundlægger kalder sagen “unfair” og siger, at bryggerierne er blevet presset af aktivister.

19 bryggerier har nemlig valgt ikke at deltage i festivalen. Det sker, efter flere vidnesbyrd om sexchikane, mobning og dårlige arbejdsforhold på nogle af Mikkellers 50 barer og restauranter over hele verden med over 600 ansatte.

Et af bryggerierne er Dominion City, der skriver på Instagram, at de ikke deltager.

– I 2020 sagde vi ja til en invitation til at deltage i Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. (…) Siden har et antal tidligere Mikkeller-ansatte delt historier om et giftigt arbejdsmiljø som en del af et opgør om inklusion, sexisme og kvindehad i bryggeribranchen.

Mikkeller: Koordineret indsats på sociale medier

Hos Mikkeller er stifter og kreativ direktør Mikkel Borg Bjergsø uforstående overfor situationen, og han kalder beskrivelsen for unfair. Han erkender, at Mikkeller har haft episoder, hvor arbejdsmiljøet ikke har været tilfredsstillende, men at der ikke er tale om et giftigt arbejdsmiljø.

– Jeg vil blankt indrømme, at vi har haft nogle sager, og at vi har haft nogle ting, vi har håndteret forkert. Men at portrættere Mikkeller som en virksomhed, der har et giftigt arbejdsmiljø, passer simpelthen ikke. Vi har fået ryddet op i det, og vi har afskediget dem, som ikke lever op til vores standarder, siger Mikkel Borg Bjergsø til ‘Kulturen på P1’.

Han fortæller også, at Mikkeller stadig behandler nogle sager, og at de håndterer dem “efter bedste evne”, selvom der også er sager, som kommer frem på sociale medier, hvor medarbejderne vælger at være anonyme.

Desuden ærgrer han sig over, at de 19 bryggerier har valgt at melde afbud. Men han mener, at bryggerne bliver presset til det af “aktivisterInstagram” og risikerer at blive hængt ud og blacklistet. Det er i hvert fald den besked, han siger, han har fået, når han har talt med nogle af dem, der har meldt afbud.

– De bryggerier, der kommer på ølfestivalen – alle 100 – er mine gode venner. Og når de skriver til mig om baggrunden for at melde afbud, så er det en helt anden. De skriver, at de er blevet presset til det, og at en gruppe af aktivisterInstagram er i gang med at kontakte deres samarbejdspartnere og canceler dem, hvis de ikke melder afbud til festivalen, siger han.

Ifølge ‘Kulturen på P1’ afviser flere bryggerier dog, at de har været i kontakt med aktivisterne.

Kritik af Mikkeller begyndte i sommer

‘Kulturen på P1’ har allerede i sommer fortalt om de dårlige arbejdsforhold, som ifølge anklagerne er et problem på Mikkellers bryggerier og salgssteder.

Her fortalte Fanny Wandel, der er barchef, at omkring 50 personer har kontaktet hende med sager om chikane blandt Mikkellers medarbejdere.

Ifølge hende blev flere af sagerne kommunikeret videre til Mikkellers hovedkontor, men uden at der blev reageret på henvendelserne.

– Der er meget frygt, og folk er bange, og derfor kommer de til mig, sagde Fanny Wandel dengang til ‘Kulturen på P1’.

Større fokus på sexisme i branchen

Historierne om chikanen hos Mikkeller var en del af en større bølge af sager, som opstod efter #MeToo-bevægelsen. Her beskrev særligt kvindelige bryggeriansatte sexisme og dårligt arbejdsmiljø på bryggerier verden over.

Det fik dengang bryggeriarbejderen Brienne Allan til at lancere øllen Brave Noise, der kun måtte sælges på de mikrobryggerier, som havde ordentlige arbejdsforhold.

Senere opstod gruppen Woman of the Bevolution, som kæmpede de kvindelige bryggeriarbejderes sag. Organisationen har nu taget fat i de bryggerier, som har lov til at sælge Brave Noise, for at få dem til at tænke sig om en ekstra gang, inden de deltager i Mikkellers ølfestival.

I alt forventes lidt over 100 mikrobryggerier at deltage i Mikkellers ølfestival.

Dansk bryggeri laver øl med David Lynch

Dansk bryggeri laver øl med David Lynch: Det er fuldstændig vildt

12. okt. 2017 af: DR Kultur

Det populære danske mikrobryggeri Mikkeller og skaberen af kultserien ‘Twin Peaks’, David Lynch, lancerer nu tre ‘Twin Peaks’-dåseøl i forbindelse med amerikansk festival.

Der er rigtig gode nyheder til de amerikanere, der både er fan af kultserien ‘Twin Peaks’ – og en god dansk øl.

Det danske mikrobryggeri Mikkeller er nemlig gået sammen med ‘Twin Peaks’-skaber og stjerneinstruktør i Hollywood, David Lynch, om at skabe tre ‘Twin-Peaks’-øl.

Øllene bliver lanceret i forbindelse med David Lynchs musik, kunst- og filmfestival Festival of Disruption, der finder sted i weekenden.

Navnene på de tre øl er alle hentet fra ‘Twin Peaks’-universet, og festivaldeltagerne kan således både bestille en ‘Log Lady Lager’, en ‘Damn Good Coffee Stout’ og en ‘Red Room Ale’.

Samarbejdet er også en rigtig stor ting for det danske mikrobryggeri, fortæller stifter og direktør Mikkel Borg Bjergsø:

– Det er jo fuldstændig vildt! Én ting er, at det er David Lynch, en anden ting er, at det er decideret ‘Twin Peaks’-tema-øl. Kultmæssigt bliver den sværd at slå. Så skal man lave en øl med paven eller noget, lyder det fra den meget begejstrede direktør.

– Vi har også på et tidspunkt lavet en øl med Rick Astley. Det var også ret stort. Men det her havde jeg ikke drømt om ville ske.

David Lynch har været med i processen

Stjerneinstruktøren har selv været en stor del af ‘alle aspekter af processen’, fremgår det af Mikkellers hjemmeside.

Både når det kommer til navngivning af den enkelte øl, øllenes smag og og øllenes udseende.

– Jeg havde ikke regnet med, at det var realistisk at lave tre øl, som han er direkte involveret i, og hvor han både har haft en mening om smag og udseende, fortæller Mikkel Borg Bjergsø og kommer med et eksempel.

– Den røde øl ville han gerne have var mere rød, så vi tilføjede nogle kirsebær.

David Lynch har selv været med i alle dele af processen omkring udviklingen af Twin Peaks-øllen, især øllens udseende, der er bygget op omkring scener fra den populære serie. (© Mikkeller)

Øl med Lynchs egen kaffe

Hver illustration på dåserne er baseret på ikoniske scener fra ‘Twin Peaks’, og farvepaletten er også taget fra tv-serien.

Og ikke nok med det, så er øllen, der har fået navnet ‘Damn Good Coffee Stout’ – en havreøl med kaffe – brygget med David Lynchs eget kaffemærke, der går under navnet David Lynch Signature Cup Organic House Blend.

Samarbejdet er kommet i stand gennem det danske ølmærkes New York-afdeling, der både var store fans af ‘Twin Peaks’-serien og havde gode forbindelser til filminstruktøren.

Selvom der p.t. ikke er planer om, at øllen skal ud til de danske forbrugere, har du alligevel chancen for at smage de sjældne specialøl, hvis du tager en tur over Atlanten i weekenden.

De tre øl bliver nemlig også solgt i begrænset antal på Mikkelers locations i LA, San Francisco, Oakland og San Diego, mens festivalen står på.

Hvis David Lynch gerne vil have produceret flere af øllene, er står Mikkeller klar, fortæller Mikkel Borg Bjergsø:

– Det er David Lynchs beslutning. Vi vil gerne lave flere, men det også fedt, at det er eksklusivt og et samlerobjekt.