Carlsberg Bryggerierne, 1847-?
KORT INFO OM BRYGGERIET/FABRIKKEN.
HISTORIEN.
1773: Christen Jacobsen bliver født. Han er eneste søn på en mindre bondegård i Nordjylland.
1801: Det bliver muligt at rejse. Christen bryder op og søger sin lykke i København. Han får arbejde på Kongens Bryghus først som arbejdskarl og siden som bryggersvend, han sparer penge op.
1810: Christen Jacobsen bliver gift med Caroline Frederikke Schelbeck.
1811: Christen Jacobsen bliver lejebrygger i Knabrostræde. Han følger med i tidens bryggerilitteratur og får nyindrettet sit bryggeri. Hans søn Jacob Christian Jacobsen bliver født.
1817: Christen Jacobsen bliver ejer af bryggeriet og får borgerbrev som brygger.
1826: Christen Jacobsen indfører som den første i byen brugen af termometer. Jacob Christian, hans søn overværer offentlige forelæsninger om naturvidenskab. Christen Jacobsen er medejer af Kongens Bryghus og sidder i ledelsen af dette fra 1826-29.
1830: Indtræder J.C. Jacobsen i borgervæbningen, han bliver siden kaptajn. Senere i livet kan han godt lide at blive tiltalt “kaptajnen”.
1835: Christen Jacobsen dør. J.C. Jacobsen, hans søn overtager hvidtølsbryggeriet i Brolæggerstræde som lejebrygger.
1836: J.C. Jacobsens første studierejse til Langes Bryggeri i Altona og Hamborg for at studerer brygning af undergæret øl.
1839: J.C. Jacobsen gifter sig med Laura Holst.
1842: Carl Jacobsen fødes. J.C. Jacobsen foretager sin anden studierejse til Tyskland, Tjekkiet, Østrig og Italien.
1844: J.C. Jacobsen bliver ejer af bryggeriet i Brolæggerstræde efter moderens død.
1845: J.C. Jacobsen begynder at brygge undergæret øl. Han anlægger en kælder i volden ved Hahns bastion. Rejser i slutningen af året til München og afhenter undergær fra brygger Sedlmayr. På rejsen hjem, der forgår med diligence, holder han gæren frisk ved at køle den ved hvert stop under en vandpost. Han har ombygget en hatteæske til at rumme beholderen med undergær.
1846: J.C. Jacobsen påbegynder byggeriet af Carlsberg. Han vælger at lægge bryggeriet i Valby, da han ser det rigelige vand, der løber ud af skrænten i forbindelse med anlægget af jernbanen til Roskilde.
Fra udlandet fik J. C. Jacobsen åbnet øjnene for bayersk øl, der er noget anderledes end den hvidtølstype, som danskerne drak indtil midten af 1800-tallet. I Valby, der dengang lå uden for København, opførte han i 1847 bryggeriet Carlsberg, navngivet efter hans søn Carl og bryggeriets geografiske beliggenhed, en bakke. Bryggeriet skulle levere til de københavnske borgere, men pladsen indenfor byens volde var blevet så trang og miljøet så dårligt, at Jacobsen søgte kongens tilladelse til at placere bryggeriet i Valby, hvor den nye jernbane fra København til Roskilde ganske praktisk også gik igennem.
Carlsberg fik hurtigt succes, og i 1868 eksporterede bryggeriet sin første tønde øl. Øllets kvalitet var af stor vigtighed for J. C. Jacobsen, og han oprettede derfor det velansete Carlsberg Laboratorium i 1875. Med forskeren Emil Christian Hansen i spidsen kom laboratoriet til at spille en stor rolle i tidens stræben efter at forstå øllets kemi. I 1883 lykkedes det ham nemlig at rendyrke den ølgær, man brugte, og dermed kunne den ødelæggende ølsyge undgås. Gærtypen blev navngivet Saccharomyces Carlsbergensis og metoden blev frit skænket til andre bryggerier, og i dag er det stadig Carlsbergensis-typen, der bruges til pilsnerbrygning verden over.
Gamle og Ny Carlsberg
J.C. Jacobsens søn, Carl Jacobsen, kom også ind i bryggeribranchen, og i 1871 fik han lov til at leje faderens nybyggede Anneksbryggeriet som også lå på grunden i Valby. Far og søn var dog ikke enige på spørgsmålet om øllets kvalitet. Her mente far J.C. at man ikke måtte slække på øllets lagringstid, mens Carl netop ville gøre dette for at imødegå den store efterspørgsel. I 1880 opsagde J.C. så sønnens lejeaftale og kunne dermed udvide sin egen produktion betydeligt. Carl, der allerede var blevet velhavende, opførte i stedet bryggeriet Ny Carlsberg ved siden af de to andre. Forholdet mellem Carl og J.C. var ikke altid godt, og de to Carlsberg-bryggerier blev først slået sammen 19 år efter faderens død (1906).
Væksten gennem 1900-tallet
Carlsberg gik efterhånden til at være landsdækkende, og specielt i årtierne efter 2. verdenskrig begyndte bryggeriet at etablere produktion i udlandet. I 1964 overtog Carlsberg det nordsjællandske bryggeri Wiibroe, men lod det foreløbigt have sin egen ølproduktion. Carlsberg købte De forenede Bryggerier (Tuborg) i 1970 og fortsatte en overgang med dettes navn. I 1988 købte man det mindre vesttyske Hannen-Brauerei, og i 1992 indgik Carlsberg en fusion med britiske Tetley. I 2000 overtog Carlsberg det store schweiziske bryggeri Feldschlösschen.
I 2001 lagde Carlsberg og norske Orkla deres bryggeriaktiviteter i selskabet Carlsberg Breweries A/S med en ejerandel på henholdsvis 60 og 40 procent. Ejerstrukturen fungerede dog ikke optimalt og efter et overtagelsesforsøg fra Orkla, købte Carlsberg i 2004 selskabet fri igen for 14,8 mia. kr., ligesom man forøgede gælden yderligere ved at overtage tyske Holsten Brauerei, hvilket gav en solid position på det nordtyske marked.
Carlsberg brygger fra 2008 ikke længere øl på den historiske grund i Valby da man har besluttet at samle den danske produktion i Fredericia.
ETIKETTERNE.
ARTIKLER.
Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.
ANDET.
Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.
LITTERATUR.
Bogen om Carlsberg.
Carlsbergs historie. Illustrationer af Sikker Hansen.
Udgivet af: Carlsberg, 1954
Carlsberg bryggeriernes historie – grundlagt 1847.
Udgivet af: Carlsberg, 1927
Bryggeren, J. C. Jacobsen på Carlsberg
af: Kristof Glamann
Udgivet af: Gyldendal, 1990
REKLAMER – HERUNDER REKLAME FILM.
Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.