Ølbryggere vil have fynske råvarer
05-04-2013 DR Fyn:
Fynske specialøl skal nu være rigtig fynske.
14 små bryghuse på Fyn forsøger at skaffe penge til at lave deres eget malteri. Det er nemlig først, når malten også er frembragt på Fyn, at øllen kan betegnes som “fynsk”.
Det forklarer brygmester og konsulent for de små bryggerier, Leif Typkær.
– Der er regler inden for EU med hensyn til egnssorter og egnsprodukter. Tænk bare på sagen om fetaost. Så det er vigtigt, at man kan dokumentere, hvor det kommer fra, siger Leif Typkær.
Lokalt islæt øger salgsværdien
Det fynske malteri skal efter planen ligge på Refsvindinge Bryggeri, der i forvejen har et nedlagt malteri.
Det vil blive det tredje malteri i Danmark. Og når den første fynske malt er klar, så forventer mikrobryggerierne, at det vil give deres produkter en salgsfordel.
– Det er en stor værdi for de fynske bryggerier, at de kan sige, at de laver deres øl ud fra fynske råvarer, siger Leif Typkær.
De fynske mikrobryggerier venter lige nu på at få svar på, om de kan få penge fra blandt andet EU til deres projekt.
Det vil koste mellem en halv og en hel million at etablere, at håbet er, at håndværkerne kan gå i gang på malteriet til efteråret.