Danmark har verdensrekord i bryggerier

Danmark har verdensrekord i bryggerier

28.12-2014 DR Nyheder:

På ti år er de små bryggeriers markedsandele ottedoblet og antallet af små, mindre og mellemstore bryggerier er eksploderet, så Danmark i dag ligger i top med flest bryggerier per indbygger.

Det danske ølmarked er ved at skifte karakter. Selv om det samlede ølforbrug er faldende, så har antallet af ølmærker aldrig været højere end det er i dag, og antallet af små bryggerier er vokset voldsomt siden 2004.

De store, traditionelle bryggerier kan mærke pustet i nakken fra de små bryggerier, der æder stadig større markedsandele.

I 2004 stod mikrobryggerier for 0,75 procent af det danske marked. I dag sidder de små bryggerier på 5,9 procent af markedet.

Spot på spådomme

DR.dk’s Undersøgende Databaseredaktion sætter i dagene op mod nytår spot på ti år gamle spådomme om, hvordan verden ville se ud i dag. Redaktionen har faktatjekket 46 forudsigelser fra medierne i 2004-2005 om hvordan verden ville se ud i 2014. Og det er langt fra alle de mange spådomme, der er gået i opfyldelse.

MASSER AF SPÅDOMMEDR’s Undersøgende Databaseredaktion har faktatjekket 46 forudsigelser om livet i 2014, der blev fremsat i diverse medier i 2004 og 2005. Mere end hver tredje forudsigelse rammer plet – mens 65 procent af forudsigelserne ikke er gået i opfyldelse.

Men nogle har ramt plet. En af spådommene handlede om, at der i dag ville være 100 mikrobryggerier i Danmark. Manden bag den spådom var Ole Madsen, redaktør for Danske Ølentusiaster.

Masser af øl

Der er i dag ifølge Bryggeriforeningen 120 bryggerier i alt i Danmark – inklusive de fire helt store bryggerier – og vi er det land, der har flest bryggerier per indbygger.

– Danmark er ikke stort nok til at kunne have ret mange flere bryggerier. Men jeg er helt sikker på, at markedsandelene for mikrobryggerierne vil stige år for år.

– Det er ganske berigende. Især i betragtning af, at øl uden diskussion er vores nationaldrik, siger Ole Madsen.

Ole Madsen fortæller, at der ikke er en egentlig definition på, hvad et mikrobryggeri er – men en tommelfingerregel er, at et mikrobryggeri producerer mindre end en halv til en hel million liter øl om året og det er større end det han kalder nanobryggerier, der mest er ‘hobbyprojekter, man ikke kan leve af.’

Nyt nordisk øl

Det er svært at optælle antallet af bryggerier i Danmark nøjagtigt. Nogle lukker, men flere nye dukker op.

En optælling på beerticker.dk viser, at der i 2013 kom 1.014 nye ølmærker på markedet fra danske bryggerier.

– Det er også trenden, at bryggerierne leder efter en særlig nordisk tone i øllet. Vi skal ikke lave belgiernes eller tyskernes gode øl, vi skal lave vores eget øl. Og der er masser af spændende, nordiske urter.

Hø i øllet forbudt

Med så mange nye øl på markedet, er der plads til kreativitet blandt producenterne.

– Det bedste og mest innovative øl jeg har smagt i 2014 er desværre på vej til at blive forbudt af Fødevarestyrelsen. Fordi der er brugt hø som smagsgiver i øllen, siger Ole Madsen.

– Og hø står ikke på fødevarelisten. I hvert fald ikke til mennesker. Men jeg håber, at Fødevarestyrelsen giver lov. Det er sådan nogle vejrmøller, som ølverdenen må slås med. Det er svært, når myndighederne stiller sig så meget på bagbenene, når vi diskuterer nyt, nordisk øl.

Ølrevolution

– Vi startede herhjemme for 10-15 år siden med en moderne bryggerirevolution. Nu er det begyndt at boome med mikrobryggerier i det konservative Tyskland. Vi ser det i Norge og Sverige – og i Estland.

Men uanset, at antallet af bryggerier og ølmærker er stigende, så daler det samlede ølforbrug støt. Ole Madsen har en forklaring:

– Det har den simple forklaring, at på samtlige arbejdspladser i Danmark er der stille og roligt blevet indført spiritusforbud. I de glade dage på B&W der kom der en helt lastbil med øl hver dag. Det var samme årsag til, at mange kvinder ikke kunne lide øl: Deres mand kom beruset hjem hver dag. Det gav øllet en lavstatus, som det stadig lider under.

– Men lige så snart vi har glemt de gamle dage, så bliver øl populært igen i Danmark. Det er det, vi kan se i Frankrig og Spanien: Øl det er helt vildt hip i Sydeuropa. Mikrobrygscenen den boomer i Italien og den er godt på vej i Spanien. Om måske ti år, så bliver øl rigtig moderne herhjemme!, siger ølredaktør Ole Madsen.