Wiibroe Bryggeri

Wiibroe Bryggeri, 1840-1998


KORT INFO OM BRYGGERIET/FABRIKKEN.

  Ejere.
Links. Nej
Kendte adresser.
H. P. Cristensens vej 1, 3000 Helsingør.

HISTORIEN.

1840: Den handelsuddannet Carl Wiibroe, en af tre bryggere i Helsingør, grundlægger Wiibroes Bryggeri. Det kommer til at ligge i Stengade 82, hvor han brygger godtøl og skillingøl. 1851: Carl Wiibroe begynder at brygge undergæret øl, også kaldet bajersk øl. Han fik dog først succes med bryggeriet, da han fik tilladelse til at indrette særlige lagrekældre i de kolde voldkældre i Kronborgs underværker.

1856: Carl Wiibroe annoncerer 26. januar for første gang, at det er muligt at købe hans øl. Fire skillinger for en halv flaske, lød tilbuddet på “wiibroeren”. I 1858 bryggede Wiibroe 750 tønder bajersk øl i Stengade.

1861: Købte Carl Wiibroe “Øresundsforeningens” nedbrændte ejendom på hjørnet af Hestemøllestræde og Sophie Brahesgade. Ved svogerens hjælp, den kendte arkitekt Chr. Holsøe, blev ruinen omdannet til bryghus og malteri. Jeppesens gamle bryggeri i Stengade kunne nedlægges i 1862. Kældrene blev dog bibeholdt til lager og tapning.

1880erne: Produktionen er oppe på 9000 tønder hvidtøl og 6000 bajersk øl. En snen personer er ansat på bryggeriet, som efterhånden er ved at udvikle sig til en rimelig forretning.

1888: Carl Wiibroe dør, 76 år gammel.

1896: Det er slut med bajersk øl. Pilsnerøllet bliver nu produceret.

1898: Bryggeriet forsatte i en del år som privat fortagende med den kun 30-årige brygger Carl Heise som leder, inden det i 1898 blev omdannet til et aktieselskab.

Bryggeriets historie er herefter én lang beretning om udvidelser og moderniseringer. Nye og uprøvede veje blev ofte betrådt. Allerede i Carl Wiibroes tid var man langt fremme.

Bryggeriet var således det første i verden, der anvendte rendyrket gær ved fremstilling af overgæret, alkoholsvagt øl som hvidtøl, skibsøl og dobbeltøl. Dette skete i 1885.

1903: I 1903 var bryggeriet først med at indføre pasteurisering af overgæret øl og endelig lancerede Wiibroes Bryggeri i 1908 den såkaldte NAB, der står for Non Alcoholic Beer.

1927: Wiibroe begynder at producere mineralvand. Maarum og Grape Tonic bliver nogle af mærkerne.

1930: Porteren “Imperial Stout” bliver brygget. Andre ølmærker som “münchener”, “Flagbajeren”, “Hamlet” og ” Ophella” kommer til senere.

1960erne: Wiibroe bryggeri begynder i slutningen af årtiet at flytte fra bykernen.

1964: I 1964 købte Carlsberg Bryggerierne og De forenede Bryggerier aktiemajoriteten i Wiibroes Bryggeri af Karina Parkov for at undgå undenlandske bryggerier på det danske marked.

1984: I 1984 blev det endeligt besluttet helt at flytte det gamle bryggeri bort fra bykernen, hvor man flyttede til større og moderne lokaliteter på Klostermosevej i Helsingør.

1990erne: Der sker en række udbygninger. Men der kommer også fyringsrunder. 60 medarbejdere bliver fyret i 1997.

1998: Efter først at have givet borgmester Per Tærsbøl en kort telefonisk besked, bliver medarbejderne på Wiibroes Bryggeri den 22. januar 1998 orienteret om, at en lukning står for døren. Salg og distribution flyttede til de nuværende lokaler på H.C. Ørstedsvej i Helsingør.

2009: Carlsberg & Wiibroes aktiviteter på H. C. Ørstedsvej i Helsingør blev endeligt lukket den 29 juni 2009, og derved vil mærket Wiibroe i fremtiden blive leveret fra Carlsbergs bryggerier.


ETIKETTERNE.


ARTIKLER.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


ANDET.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


LITTERATUR.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


REKLAMER – HERUNDER REKLAME FILM.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.