Fanø Bryghus

Fanø Bryghus, 2005-?


KORT INFO OM BRYGGERIET/FABRIKKEN.

  Ejere.
Links. Ja
Kendte adresser.
Strandvejen 5,  Nordby, 6720 Fanø

HISTORIEN.

Ideen til at etablere Fanø Bryghus A/S opstod ved, at advokat Anders Steenstrup i marts 2004 satte en annonce i Fanø Ugeblad hvor han søgte efter interesserede til en initiativgruppe der skulle undersøge, om der var mulighed for at etablere et bryghus på Fanø. Det første møde blev afholdt i de lokaler der for mange år siden husede Fanø Bryggeri, og det viste en stor interesse for at undersøge mulighederne. Der blev så efterfølgende nedsat nogle grupper til at tage sig af bygninger, maskiner, finansielle forhold o.s.v. Ved at gå sammen i så en bred kreds fik vi både folk med økonomisk, handelsmæssig og teknisk indsigt, hvilket har vist sig at være en stor fordel.

Efter således at have løst de fleste tekniske problemer var der umiddelbart kun et stort spørgsmål tilbage. Hvor skulle bryghuset ligge? På et møde foreslog el-installatør Torben Steen at vi undersøgte mulighederne for at erhverve det tidligere elværk med tilhørende bestyrerbolig på Strandvejen i Nordby. Fanø Kommune ejede bygningerne og ville gerne sælge, og i en budrunde lykkedes det at erhverve bygningerne pr. 1. august 2005. (Kort fortalt fra hjemmesiden)

Den 23 december 2008 erklæres Fanø Bryghus for konkurs.

DET NYE FANØ BRYGHUS
Bygninger og bryggeri inventar blev overtaget af en lokal investor. Et driftsselskab lejede nu bygningerne og bryggeriudstyret og i juli 2009 åbnede Fanø Bryghus 2 dørene.
Men også det nye Fanø bryghus har haft det svært i opstarten. Det er vist det de fleste små bryggerier må se i øjnene. Det er passionen, fornøjelsen ved at brygge godt øl, høre andres meninger om det og tale med mange om dét, som vi bruger så meget af vores tid på. Meget mere end den økonomiske belønning, der er til at overse, er det dette, der gør det til et fantastisk arbejde at være i bryggeri branchen.

Der var faktisk en brygger ansat, som skulle begynde da Fanø Bryghus lukkede op i midten af juli 2009. Bryggeren valgte at springe fra dagen før den første arbejdsdag. NEDTUR……Men det er blevet til en fantastisk tur siden. Med de to der viser sig at være nogle af de mest kompetente og passionerede bryggere jeg har mødt. Det siger måske ikke så meget. Jeg, Claus Winther, der har tilbragt den største del af min ølkarriere på den side af baren, hvor man betaler for at drikke godt øl. Men ikke desto mindre er de blandt de bedste! Det anerkender også professionelle bryggere i branchen. At de så også er nogle forrygende personligheder, bedste venner, også mine nu, forøger kun det der nu er en OPTUR, når vi stadig ser bort fra at økonomien er stram. Shaun E. Hill satte de første bryg i gang på det nye Fanø Bryghus. Sammen med Ryan Witter-Merithew fik vi Fanø Julebryg lanceret lige i tide til den første ølfestival arrangeret af  Ølentusiasterne i Esbjerg.

Derefter rejste Shaun E. Hill hjem til Vermont, hvor han, yderst succesfuldt, har startet Hillfarmstead Brewery. Ryan Witter har slået sig ned på Fanø sammen med sin hustru, og Ryan er nu garant for supergodt Fanø øl.

Men det tog næsten fire måneder inden vi fik de første Fanø flaskeøl på markedet. Vores sæsonøl, Fanø Julebryg, blev som den første af vort sortiment tappet den 3. december 2009….da havde alle potentielle kunder fuld gang i salget af andre bryggeriers julebryg, og var forsigtige med at bestille mere hjem.

Vi fik dog megen opbakning fra butikker og restauranter på Fanø og i Esbjerg området, og de 4.000 liter Julebryg vi havde satset blev næsten alle solgt, sammen med et rimeligt antal af de øvrige fra vores faste sortiment. De var Fanø RAV – en pilsner, Fanø Lynghvede – en hvedeøl med lyng, lynghonning, lavendel og kamilleblomster, Fanø VADEHAV – en brown ale.

Andre udfordringer for os er at konkurrencen på specialøls markedet er større end nogensinde, og priserne har taget et dyk nedad. Importen af udenlandske specialøl er steget betragtelig og disse får nu masser af plads på de hylder i butikkerne, de små danske bryggerier har så hårdt brug for.


ETIKETTERNE.


ARTIKLER.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


ANDET.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


LITTERATUR.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


REKLAMER – HERUNDER REKLAME FILM.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.