Ejby Bryggeri

Ejby Bryggeri, 1910-1978


KORT INFO OM BRYGGERIET/FABRIKKEN.

  Ejere.
Jeppe Olsen 1910-1930
Johan Christiansen 1938-1964
William Andersen Nymark 1964-1978
I perioden 1930-1938 var bryggeriet ikke i funktion
Links. Nej
Kendte adresser.
Algade 68, 5592 Ejby

HISTORIEN.

Ejby Bryggeri startede som malteri i 1894, grundlagt af maltgører Erik Jørgensen. Ud over at lave malt, skar Jørgensen tørv, og i 1904 fik han leveret en ny tørremaskine til tørv til en pris af 18 kroner. Omkring 1910 overtog en brygger Olsen virksomheden og begyndte at brygge ankerøl samtidig med at maltningen fortsatte. Ølbrygningen foregik noget primitivt, og øllet var da heller ikke af den bedste kvalitet. Ølbrygningen ophørte da også igen ca. 1930.

I 1938 købtes malteriet af Johann Christiansen, som begyndte at brygge små mængder øl samtidig med at der oprettedes depot for hvidtøl fra Kongens Bryghus. Under krigen kørte Johann Christiansen rundt og solgte øl med en lille hestevogn, da der ikke var brændstof at få til biler.

Malteriet havde da en produktion på 800-1000 tdr. bygmalt pr. år, som solgtes til egnens hjemmebryggere. Desuden tørredes stadig tørv samt roesnitter til kaffeerstatning, som solgtes til en grosserer i Odense.

I denne travle periode var ansat 4-5 mand i tørreriet og nu og da blev der tid til at tørre en smule malt også. I 1942 brændte begge tørreovne, men snart var tørreriet igang igen.

Efter krigen måtte man have nye aktiviteter, og inspireret af en broder, der var brygger i Præstø, byggede Johann Christiansen om og installerede øltanke, således at han nu kunne brygge lyst og mørkt hvidtøl, som tappedes på flasker.

Bryggeriet var blandt de første på Fyn, som udskiftede de gamle træankre med 5-liters flasker.

Efter dagens arbejde på bryggeriet kørte Johann Christiansen ud med øl til depoterne i Jordløse, Nr. Søby og Kattebjerg ved Bogense. Han havde på det tidspunkt 2 to-tons lastvogne.

Bryggeriet havde i kort tid depot for Svendborg Bryghus, fra 1953 for Slotsmøllen i Kolding og fra ca. 1960 for Thordal i Skive.

Under ølstrejken udspandt sig følgende episode: En depotindehaver i Odense solgte til en købmand Ejby, Bryggeris lyse hvidtøl på flasker med et stort bryggeris pilsneretiket. Købmanden, der ligesom brygger Christiansen, var uvidende om dette, blev anmeldt til myndighederne.

I 1964 solgtes bryggeriet til William Andersen Nymand. Maltfremstillingen ophørte i foråret 1974, og den 21. maj 1978 bryggedes for sidste gang hvidtøl på Ejby bryggeri. Idag foregår der udelukkende depotvirksomhed på det gamle bryggeri.


ETIKETTERNE.


ARTIKLER.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


ANDET.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


LITTERATUR.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.


REKLAMER – HERUNDER REKLAME FILM.

Der er ikke nogen informationer til dette punkt endnu.